Tibetaanse Terrier Informatie
zindelijksheidstraining

tibetaanse terrier pup

Uw pup heeft bij ons al regelmatig buiten mogen rondstappen en daarbij heeft hij ook al wat keertjes buiten kunnen plassen en poepen. 
Nu is het de taak aan u om de pup verder zindelijk te maken.
De ene pup is hierin sneller dan de andere en ook u speelt hierin een grote rol. Een pup moet in het begin veel naar buiten. Na het slapen, na het spelen en na het eten zet hem altijd direct even buiten en prijs hem uitbundig als hij een plas of zijn behoefte heeft gedaan. Als een pup zijn behoefte moet doen merkt u dat hij in de kamer driftig op zoek gaat en rondjes begint te draaien. Pak hem op een zet hem buiten, wacht dat hij zijn behoefte heeft gedaan en prijs hem. Als er toch een ongelukje in de kamer gebeurt, straf hem niet, maar ruimt het rustig op.  Als u in begin consequent en alert bent, zult u verstelt staan hoe snel een pupje zindelijk kan zijn.
Mocht de baas veel uit huis werken, dan moet er rekening mee gehouden worden dat de zindelijkheid wat langer kan duren, hij kan zijn plas nog niet zo lang ophouden. 
Laat de jonge pup niet alleen maar uit in de tuin, want hij zal zindelijk worden op de verkeerde plaats: een omgeving waarin alleen zijn geur is. Tijdens de wandeling zal hij niet meer zijn behoefte doen. Maak de wandeling in het begin niet te groot, maar beperk u tot kleine stukjes in de buurt en als hij op een bepaalde plaats zich ontlast, ga dan bij een volgende uitlaatbeurt daar weer terug, dit wordt dan zijn vertrouwde plek om zijn behoefte te doen.
Er is een verband tussen zindelijkheid en eet/drinkschema: voer de pup op regelmatige tijden en neem 1 uur na zijn laatste maaltijd, ook zijn drinken weg. Laat hem voor het naar bed gaan goed uit (dat betekend dat u er zich van overtuigd dat hij ook zijn behoefte heeft gedaan) en de kans dat hij de nacht goed doorslaapt is vrij groot.