Tibetaanse Terrier Informatie
wandelen

tibetaanse terrier pup

Om geestelijk gezond te blijven is het van groot belang dat u met de pup gaat wandelen. Doe dit vanaf het begin gelijk aan de lijn zodat u een stuk controle heeft.

In begin loopt u kleine stukjes, zodat de pup de tijd krijgt om alles in zich op te nemen en de nieuwe indrukken te verwerken. Naarmate de pup zekerder wordt maakt u de afstand wat groter.

Wat u vooral niet moet doen tijdens de wandeling:

* De pup optillen als hij niet wil lopen.

* De pup optillen bij benadering van grote of volwassen honden. U ontneemt hem zo een sociaal kontakt en u loopt het risico dat u later zelf een "a"sociale hond krijgt.

* de pup troosten/betuttelen als hij ergens van schrikt. Loop gewoon naar het Dvoorwerp/persoon toe en maak het interessant voor de pup. U zult zien hoe snel hij hersteld en er niets meer aan de hand is.

* Toestaan dat de pup overal tegen blaft: mensen, honden en sitiaties.

* Laat de pup niet bepalen waar u naar toe gaat: geef leiding en bepaal zelf de route.

* Laat de pup niet trekken aan de lijn, als hij trekt, stop met lopen en blijf staan, wacht tot de lijn zich ontspant, daarna gaat u weer lopen. Dit herhaalt u net zo lang totdat de pup netjes naast u meeloopt. Elke keer dat hij een paar stapjes netjes naast u loopt beloont u hem met uw stem.

* Laat de pup niet in de riem bijten.

* Laat de pup niet alles van straat oppakken. Dit lost u niet op door hem alles uit de bek te halen, zorg dat het niet zover komt. Hij leert dan alleen op uw handen te reageren en niet dat hij niets van straat mag pakken.

* Laat de pup niet naar alles en iedereen toegaan (mensen, honden), maar bepaal dit zelf.    

Elke pup heeft beweging nodig, u moet met de pup wandelen, maar wel gedoseerd.

Hieronder een richtlijn voor hoelang u met een jonge pup kunt wandelen:

* 8 - 9 weken - 10 minuten, 4 x daags

* 9 - 10 weken, 15 minuten, 4 x daags

* 10 - 16 weken, 20 minuten, 4 x daags

* 16 weken - 5 maanden, 25 minuten, 4 x daags

* 5 tot 7 maanden, 30 minuten, 4 x daags

Hierna kunt u het langzaam opvoeren.

Vermijd mulzand, braak liggend terrein, dit is een zware belasting voor de jonge pup om zich in voort te bewegen en dus slechts voor zijn banden rondom de gewrichten.